Mökkivieras

Tammikuussa mökillä on ollut hiljaista. Paitsi yksi vieras on hiipinyt pitkin pihoja ja kehdannut pissiä lumiukkelin kylkeen.

IMG_4176

Lisäksi sillä on ollut joku hukassa lumen alla.

IMG_4151.JPG

Epäilemme muuan punaturkkista henkilöä.

IMG_4186.JPGIMG_4163.JPG

Muutoin sää on niin kaunis kuin 30 asteen pakkasella voi kuvitellakin olevan. Hrrr.

Meilläpä on laavu

Viime kesän rakennusurakka on tässä. (Paitsi rakennettiin jalostamon pihaan myös uusi pikku varasto, mutta siitä ei laiteta kuvia. On vain omaan käyttöön.) Laavu on oikein hieno, se on noin kilometrin päässä mökeiltä. Sinne voi hipsiä joko rantaa ja polkuja pitkin tai sitten soudella veneellä. Talvisin sinne pääsee myös sivakoimalla jäätä pitkin. Mikäs sen mukavampaa! Laavulla viihtyy yllättävän hyvin, päiväunet ja myös yöunet siellä on mahdollista ottaa. Talvella tulen äärellä voi ihastella revontulia ja tähtitaivasta. Ei paha.

IMG_3990 DSC_0643 DSC_0360

Palojärven paliskunnan 50-vuotisjuhlat

Viime viikonloppuna juhlittiin Palojärven paliskunnan, eli oman paliskuntamme 50-vuotista taivalta! Paikkana oli Raanujärven Loimu. Tunnelma oli hieno, vieraat hyvillä mielin ja ruokapuoli erinomainen. Kuulimme hienoja puheita ja isot naurut sai aikaan stand up -koomikko Hannu Friman!

Vieraille luvattiin, että juhlassa otetut kuvat jaetaan täältä Kairan poron sivujen kautta. Alla olevaa kuvaa klikkaamalla pääsette niitä katsomaan:

PALOJÄRVEN PALISKUNTA 50 V.

Kuvia saa vapaasti teettää ja tallentaa omaan, yksityiseen käyttöön. Jos kuitenkin aiot julkaista kuvan esimerkiksi netissä tai muualla, ilmoitathan siitä kuvaajalle ja laitat tämän nimen kuvan yhteyteen.

Kuvaaja: Sanna-Mari Suopajärvi (sanna.marisj@gmail.com)

Jos kuvien katselu ei onnistu, niin ilmoita siitä kommentoimalla tähän kirjoitukseen! Näin saadaan viat korjattua.

Saunamökki varattavissa

Uudempi saunamökki on valmistunut, kalustettu ja varauskunnossa! Otahan yhteyttä Pertti Mäntyyn, jos olet kiinnostunut varaamaan sen käyttöösi. Mökkin mahtuu 2+2 henkilöä, tuvan puolella on kahden hengen levitettävä vuodesohva ja parvella makuutilat kahdelle. Terassin kautta kuljetaan saunaan ja suihkutiloihin. Hinnat ja tarkemmat tiedot tulossa sivustolle myöhemmin!

mökki1

Kesä Mäntyjärvellä

Suomen kesä osoitti taas tänä vuonna olevansa erittäin lyhyt ja ytimekäs. Nyt tuuli puhaltaa jo kylmemmältä suunnalta, mutta uuvuttavien helteiden jälkeen tämä ei oikeastaan haittaa. Syksy ja talvi ovat tervetulleet. Vilkaistaan kuitenkin kuvien muodossa miltä kesä täällä hiljaisuudessa näytti.

horsma1

Poroaita kasvaa ihmisenkorkuista horsmaa ja nokkosta. Rentunruusukin voi olla sievä.

tervanaru1

Yksi kesän projekteista oli tervanarun tervaus vanhojen miesten tapaan. Naru pingotettiin poroaidan tolpan ja puun väliin, ja siinä se valeltiin tervalla ja steariinilla ja annettiin kuivua. Välille kiristettiin. Ensi talvena nähdään oliko tämä toimiva konsti. Hyvältä se terva tuoksui, myös puureki sai uuden pintavärin.

naruntervausta1

Isomman mökin terassilla mökkeilyyn tarvittavat välineet odottivat käyttäjiään. Vastat laadittiin eräälle polttariporukalle, joka vietti unohtumattoman illan Mäntyjärvellä.
kalavehkeet1

vastat1

Kesäkukat täydessä loistossaan.

kesäkukat1

Porotilan vanhempi puoli näkyy uimarannalle hienosti. Järven vesi on ollut tänä kesänä uskomattoman lämmintä!

ruovikkoa1uimaranta1

Metsikköä mökille vievän tien varrella.

metsä1

Maisema järvelle savustamolta päin.

maisematalolta1

Ja näiden kaverusten kasvua seurattiin mökkirannassa koko kesä.

lokinpojat

Kyllä täällä kelpaa!

ilta-aurinko

In English:

Some pictures to show you how our summer was. Beautiful, warm and typically short. Sun shined all night long and nature was on it’s best. Welcome autumn!

Kesätervehdys

Pikakuulumiset teille Kairanporo-sivuston vierailijoille tulee tässä näin, olkaapas hyvät. Juhannuksena sää oli kovin harmaa ja kolea, toisessa päässä järveä, jokipielessä näytti aatonaattona tältä:

ImageLöysitkö kuvasta telkkäpoikueen?

Tärkein ilmoitusluontoinen asia on, että saunamökki on lauteita, kalusteita ja parven lattian lakkaamista vaille valmis, jippii! Kunhan viimeisetkin rakennuskamppeet saadaan pihamaalta pois, voidaan näpsiä uusia valokuvia tänne sivustolle ja näette miltä niemi nyt vaikuttaa.

Rantaan on hankittu soutuvene, joka on todistettavasti merikelpoinen. Metsän reunaan on myös saatu kompostoiva ulkohuussi, joka sopii kotavieraille. Uimaranta ehdittiin alkukesän helteiden aikana testata, ja kyllä siinä voi pulikoida.

Niemessä asustaa tällä hetkellä lokkiperhe, jonka kolmea lapsosta vanhemmat puolustavat aika ärhäkästi. Lisäksi saunamökin edessä olevassa linnunpöntössä majailee talitiaisperhe. Hirveä mekkala kuuluu pienestä pöntöstä kun äiti pujahtaa sinne ötökkä suussa. Sää ei ole suosinut kesäisiä porohommia, mutta eiköhän nekin saada pikkuhiljaa käynnistettyä. Kivasti tulee vain nyt sitten kaikki heinänteot ja muut päällekkäin. Kiirettä tiedossa.

Sivuston päivitystä kuvien kera tulossa lähiaikoina, pysykää siis kanavalla.

Saunamökki rakentuu!

Heti kun aktiivinen pilkkikausi saatiin paketoitua, kaivettiin esiin rakennuskamppeet ja ruvettiin töihin!

Tällä hetkellä Mäntyjärven mökkimajoitusmiljöö muistuttaa lähinnä rakennustyömaata. Sellainen se kyllä oikeastaan onkin. Siispä jos suunnittelette ison mökin varaamista toukokuulle tai kesäkuun alkupuoliskolle, huomioittehan että pihamaa on osittain vielä niin sanotusti vaiheessa. Kävin kuvailemassa niemeä eräänä rakennuspäivän iltana kun aurinko paisteli niin sievästi. Pihalla oli tuolloin vielä paketti poikineen.

saunapaketteja

Mökin rinnalle rakentuva rantasaunapaketti saapui Kontiolta neljäs huhtikuuta, ja sitä alettiin rakentaa vappua edeltävänä viikonloppuna. Mökin pohja oli valettu jo samaan aikaan kuin isonkin mökin pohja vuosi sitten keväällä, joten rakentamaan päästiin heti kun lumi vähän suli. Tämä oli oikein kätevä ratkaisu. Ja äkkiäpä tuo hirsimökki nousi harjakorkeuteensa! Siinä meni vain pari päivää. Pelkkää pohjaa katsoessa mökki näytti mitättömän kokoiselta, mutta kun seinät nousivat ympärille, tuli siitä heti suuremman oloinen.

rakennuskollaasiNäkymät tulevan saunan ovelta ja sivu-ikkunasta ovat aika mainiot. Ilta-aurinko valaisee hienosti. Mökistä tulee kaksiosainen, toisella puolella on sauna ja suihkuhuone/pukutila ja toisella taas pieni tupa ja parvi. Pukuhuoneeseen kuljetaan terassin kautta.

DSC_0844DSC_0842Alempana teille kuva saunamökistä puolikorkeudessa – vai olisiko se nyt kaksi kolmasosaa korkea. Niin, se on siis tuo taaempi tönö. Etualalla on Rovaniemen seudun riistanhoitoyhdistyksen laatima linnunpönttö. Meillä ei koskaan unohdeta siivekkäitäkään kesävieraita. Tällä hetkellä saunarakennus on jo edennyt niin, että siinä on huopakatto päällä.

DSC_0832Rantaan ja jään päälle ajettiin myös aikamoinen kuorma hiekkaa muutama viikko sitten. Siitä tulee uimaranta. Allekirjoittanut ei ole tiennyt, että uimarannan voi ihan tehdä. Eikö niitä vain synnykään jostakin ja sitten pulikoidaan? Kuvassa näkyy kuinka ranta pikkuhiljaa painuu veden alle. Jännää.

uimarantaJa siinä kun riskit ja kykenevät henkilöt ovat keskittyneet rakentamiseen, ovat muut penkoneet pensselit esille. Kota on saanut viimeinkin väriä pintaan sekä sisältä että ulkoa. Ulkokuvaa ei nyt tähän väliin ole, mutta sävy siinä on sama kuin isossa mökissä. Sisältä harmaata valttia pintaansa saivat vain seinät. Katon kaunis tuppilauta saa tummua itsekseen. Kodassa on myös nykyään pöydät, se helpottaa ruokailemista huomattavasti.

kotavaltti

Aavistus on, että saunamökki valmistuu juhannukseksi. Sitä tuskin kuitenkaan vielä silloin ehditään luvata vuokrakäyttöön, mutta loppukesästä varmastikin.

Suunnitelmissa on pihasuunnittelijan visiitti niemeä katsomassa, sekä koiranhäkki jonnekin päin pihamaata. Ajatuksena on, että mahdolliset metsästysmatkailijat saavat hauvansa suojaan ja mökit säilyvät siisteinä ja allergiaystävällisinä.

Syksyn metsästyskausi lähestyy yllättävää vauhtia, joten jos mielitte näille main jahtiin kannattaa mökkivaraukset tehdä ajoissa!

***

Welcome to visit the Mäntyjärvi construction site! We have started building the new sauna next to the bigger cabin. It has been predicted that the sauna is ready until the end of June. After that you can come and visit. Right next to the sauna there will be a beach. Yours truly did not know that beaches can be made, but here they simply spread a large amount of sand on ice and when the ice melts and the sand sinks… there’s a beach! How brilliant!

Kevätpuuhiamme

Täällä interneetin puolella on eletty kevät hiljaiseloa, pahoittelut siitä. Emme ole joutaneet paljoa kuulumisia kertomaan, koska tuolla järvenjäällä ei ole tietokoneita. Kaikki vapaa-aika on mennyt affenoiden narraamiseen. Toisinaan paikalla on ollut enemmän, toisinaan vähemmän väkeä. Typpyrän seudun erämiehet Ry:n järjestämässä pilkkitapahtumassa oli enemmän, vaikka sää ei suosinutkaan. Ei suorastaan ruuhkaa kuitenkaan:

pilkkijätjäällä

Pilkkitapahtuma on eri asia kuin pilkkikisa – silloin saa paistaa makkaraa pilkkimisen välissä. Näin:

DSC_0903

Ja kaiken tämän jälkeen eniten kalaa saaneet palkittiin kodassa. Itse asiassa kaikki osallistuneet saivat palkinnon. Kännykkäkameralla otettu kuva heikohkosta laadustaan huolimatta todistaa, että kotaan mahtuu yllättävän paljon väkeä:

kotapanorama

Pilkkikausi on kuitenkin tähän mennessä jo auttamatta paketoitu. Jäälle ei uskalla enää ja rannat ovat vesillä. Mäntyjärven tyypillinen pilkkisaalis on muuten harvakseltaan nousevat isokokoiset ahvenet. Ja toisinaan pienoiset hauentupit. Ja särjet. Ja mitä nyt milloinkin, toisinaan ei mitään.

Pilkkimisen lisäksi meitä suosivat kevään mittaan hetkellisesti aika kovat hanget. Silloin pääsi liikkumaan lumen päällä melkeimpä minne huvittaa, etenkin aamutuimaan. Saattoi kiivetä vaikkapa Haukivaaran päälle maisemia ihastelemaan:

IMG_1753

Porotkin on päästetty jo aidoista metsään. Jonkin aikaahan ne kokeilivat onneaan ja tulivat aina takaisin tarkistamaan, että josko isännältä sapuskaa vielä saisi. Nyt ne ovat kuitenkin jo kadonneet metsiin; muutama nulppo vielä pyöriskelee pihapiirissä. Ensimmäisinä vapauden päivinä porotkin tukkivat pilkkijöiden sekaan jäälle ihmettelemään tätä avaruutta. Jotkut sanoisivat että tietää pahaa säätä kun porot tulevat jäälle. Allekirjoittanut kuitenkin epäilee, että näillä oli vain jonkinlainen kevätpörriäinen päällänsä:

porotjäällä

Että sellaisia puuhia. Täällä on harrastettu myös kelkkailua ja koirahiihtelyä pitkin ja poikin. Ja tavallista hiihtelyä, isäntä nimittäin osti oikein latukoneen! Ensi talvena mökkiin majoittuvilla vierailla on sitten mahdollisuus myös hiihdellä muutakin kuin umpihanki- tai kelkanjälkihiihtoa, joista ainakin jälkimmäinen on melkoisesti polvia kuluttavaa hommaa.

***

Ice fishing, ice fishing, ice fishing. Usually with good friends and very often with no fish at all. That’s what our spring has been about. We had so much fun that even reindeer joined us on ice. Next spring, please join us!

Linkki

Ylen Lapin uutinen aiheesta

Voi mahoton. Ystävämme ja tuttavamme Ritva ja Pekka Mansikkasalo saivat nyt alakuvuodesta Rovaniemen vuoden 2013 maatilayrittäjä palkinnon. Mahottomasti onnea heile! Jos poronlihan sijaan pitää nautaa valita, niin kyllä suosittelemma sitä Toloselta tillaamaan. Sillon tasan tarkkaan tietää mistä liha on peräisin. Tuo luoku-periaatekin on aika hieno keksintö. Ja jos kaipaatte Facebookin etusivullenne jotakin piristävää, niin alkakaa seurata Koivusalon anguksen sivuja. Hienosti muotoiltuja elämänmakuisia kuulumisia tulee toisinaan. Kotisivutkin heillä on vallan mainiot.

https://i1.wp.com/koivusalonangus.net/wp-content/uploads/2013/02/DSC078512.jpg

Kuva: Koivusalon anguksen kotisivut.

Meitä maaseutuyrittäjiä on täälä Lapissaki aika moneksi. Piethän lippu korkealla!