Tietopaketti poronhoidosta/Reindeer information!

poroesite

Tässä taannoin tuli hypisteltyä Paliskuntain yhdistyksellä pientä kirjasta (kuva yllä), jossa esiteltiin oikein napakassa paketissa poro eläimenä, perusasiat poronhoidosta ja poronhoitovuoden kierrosta. Hienoja olivat esitteen kuvatkin. Jos joku on vielä aivan kuin Ö aapisen laidassa kun tulee porosta puhe, niin käy ihmeessä lukemassa esitteen verkkoversio läpi täällä. Esitteen sivuilta löytyy karttakuva paliskunnista, joista me kuulumme Palojärven paliskuntaan (kartalla numero 30).

Paliskuntain yhdistyksen sivuilla on muutenkin ajankohtaista, virallista tietoa ja uutisia liittyen poronhoitoon. Käyhän vilkaisemassa, pääset sinne suoraan tästä.  Pororeseptit.fi -sivustolta taas löytyy kattavasti tietoa poronlihan valmistuksesta, ominaisuuksista ja valmiita reseptejä maukkaiden herkkujen valmistamiseen. Porotilamme emäntää voi myös tarvittaessa konsultoida pororeseptien suhteen!

***

If you still feel unsure about what all this talk about reindeer is, take a look at this booklet  The Reindeer Herders’ Association has made: Poro – Reindeer. The booklet is also available in Russian here. Read it through and you will know a bit more about what to expect when visiting us!

In the booklet the basic facts about reindeer, reindeer herding and the whole culture around it in Finland are quite nicely put. Not to mention the beautiful pictures. There is also an excellent map about the reindeer herding cooperatives (paliskunnat). We are part of ’Palojärven paliskunta’, which is number 30 on the map. 

If you’re interested in knowing more, you can also visit the web page of The Reindeer Herders’ Association. There is plenty of official information about the legislation and organization of reindeer herding in Finland.

If you are interested in reindeer meat, here are some facts about the features of it, and hints for cooking it: Reindeer delicacies. Also if you come visiting us, you can always turn to the hostess of the farm when needing more recipes or hints – she is brilliant at cooking reindeer meat!