Syyssesongin kuulumiset

Tällä viikolla tuli ensilumi oikein pakkasten kera, tätä talvea ei kyllä vielä keritty edes kunnolla oottelemaan kun se oli jo täällä. Kaunista ja kirpsakkaa on, ei voi valittaa.

Tämän syksyn porotyöt ovat jo hyvällä mallilla, poroja on saatu aitoihin eroteltavaksi aivan kiitettävästi ja vasat ovat melko tukevassa kunnossa.

IMG_1300

Kotiaidalla Tarhamaassa poroerotus alkoi edellisviikolla näin hienoissa tunnelmissa.

Nythän on porotöissä syyssesonki, mikä näkkyy jalostamossa pienimuotoisena ruuhkana. Tähän ko lissää vielä tuon hirvenmetsästysajan, niin ei ole niitä niin sanottuja vapaa-ajan vietto-ongelmia. Mutta ei se mittään, töitä tehhään nyt ja makoillaan myöhemmin.

Yle Lapin toimittaja on taas tuonut syksyn poronhoitotöitä näkyväksi muulleki väelle, ja Pertti on jälleen haastateltavana. Käykäähän lukemassa ja kuuntelemassa kuulumiset. Kuvagalleriassa näkyy moni tuttu naama omasta paliskunnasta.

http://yle.fi/uutiset/poron_tuottajahintaan_korotus/6879385

http://yle.fi/uutiset/kuvagalleria_mita_poroerotuksessa_tapahtuu/6884125

kuva

Lapin Kansa 17.10.2013

Mökillä on vielä ennen joulua vapaita viikkoja. Jos siis haluttaa sen luksuksen ääreen, mistä Lapin Kansassa Lappi puhuu -palstalla kirjoitettiin tänään, niin pirhauta meille ja varaa itselle viikonloppu Mäntyjärvellä.

Revontulia ei ole vielä bongattu, mutta tänä viikonloppuna taitaa täysikuu möllöttää ja tuua sitä tunnelmaa. Täälä ei ainakhan katuvalot häiritte nuitten taivaan ilmiöitten tiirailua.

PS. Piti palata lissäämhän, että Ylen kuvagalleriassa näkyy pitopalveluvastaavan työpiste erotusaidoilla. Emäntä itte vain on livahtanu pois kuvasta! Jutun viittaamat ”Männyn naiset” on ruukannu erotusaidoilla pitää väen kahvissa, munkissa ja ruoassa (tarjolla tavallisesti kala- tai lihakeittoa). Että vaikka kirnussa poroja kiskoessa välillä tulee urheiltuaki, niin laihtumista ei tarvitte pelätä.